transparent

Διάβασμα και Διατροφή

από την Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Ειρήνη Μοδέστου, Καβάλα 9 νοεμβρίου 2009

download

Αμέτρητες ώρες μελέτης, ξενύχτια πάνω από ένα βιβλίο, υπερένταση και ατελείωτο άγχος. Το έργο το έχουμε δει όλοι, λίγο πολύ. Οι εξετάσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είτε μας αρέσει, όμως, είτε όχι η περίοδος των εξετάσεων πλησιάζει απειλητικά. Οπλιστείτε λοιπόν με δύναμη και υπομονή, ακολουθήστε τις διατροφικές επιλογές που σας προτείνουμε και καλή επιτυχία!

Κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου , η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο. Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή βοηθά το μαθητή να   έχει καλύτερη απόδοση στο διάβασμά του. 

Το ημερήσιο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, δίνοντας έμφαση στα ψάρια, στα γαλακτοκομικά, στα φρούτα και τα λαχανικά. Καθημερινά πρέπει να λαμβάνονται στις κατάλληλες ποσότητες  υδατάνθρακες, πρωτεΐνες  και λίπη από τα θερμιδογόνα συστατικά (αυτά δηλαδή που μας δίνουν ενέργεια) και  κατάλληλες ποσότητες από τα μη θερμιδογόνα συστατικά που είναι  οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα.

Μικρά και συχνά γεύματα

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων ανά 2-3 ώρες συμβάλλει στην αποδοτικότητά του μαθητή κατά τη διάρκεια της μελέτης του ενώ τα μεγάλα γεύματα προκαλούν  υπνηλία και μείωση της συγκέντρωσης και της ικανότητα σκέψης του μαθητή. 

H σημασία του πρωινού

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του πρωινού στη διάρκεια της προετοιμασίας του μαθητή για τις εξετάσεις. 
Ένα πλήρες πρωινό:

  • αυξάνει την ενέργεια και τη διάθεση του μαθητή για διάβασμα.
  • μειώνει το αίσθημα της πείνας κατά τις μεσημεριανές ώρες (αποτρέποντας έτσι την υπνηλία και τη μειωμένη απόδοση του μαθητή).


Ένα πλήρες πρωινό είναι καλό να περιέχει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν  και ένα αμυλούχο. Την ημέρα των εξετάσεων δεν συνιστάτε  ο μαθητής να ξεκινήσει τις εξετάσεις με άδειο στομάχι, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να ζαλιστεί και να μην αποδώσει τα μέγιστα.

H σημασία των ενδιάμεσων γευμάτων

Το ίδιο σημαντικά είναι και τα ενδιάμεσα γεύματα δηλαδή το πρόγευμα και το απογευματινό, διότι μετριάζουν το αίσθημα της  πείνας και προσφέρουν την απαιτούμενη  ενέργεια για το διάβασμα. Κατάλληλες τροφές γι αυτά τα ενδιάμεσα γεύματα είναι τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και τα αμυλούχα τρόφιμα.

Υδατάνθρακες

Είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας. Ο κύριος υδατάνθρακας της διατροφής μας είναι το άμυλο. Υπάρχουν οι σύνθετοι και οι απλοί υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι καλή πηγή φυτικών ινών.
Πηγές σύνθετων υδατανθράκων: Ζυμαρικά, δημητριακά, λαχανικά, φασόλια, πατάτες , ρύζι.
Πηγές απλών υδατανθράκων: ζάχαρη, μέλι, και τα σάκχαρα που περιλαμβάνονται σε φρούτα και γάλα.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα τα οποία αποτελούν το θεμέλιο λίθο της ζωής μας. Η πλουσιότερη πηγή πρωτεϊνών είναι τα ζωικά τρόφιμα όπως κρέας, συκώτι, γάλα, αυγά και τα παράγωγα τους. Πηγές φυτικών πρωτεϊνών (όχι τόσο πλούσιες όσο οι ζωικές) είναι τα φασόλια, ο αρακάς, η σόγια, τα φιστίκια, το καλαμπόκι, τα δημητριακά.

Λίπη

Τα λίπη είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Έχουν δομική χρησιμότητα, προσφέρουν θερμομόνωση και μηχανική προστασία στα όργανα μας και εξυπηρετούν τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Πηγές λίπους: κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο, ελιές, βούτυρο, αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια.

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδογόνες οργανικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα μας σε μικρές ποσότητες για τις ποικίλες μεταβολικές του λειτουργίες. Επειδή το σώμα μας δε μπορέι να παράγει βιταμίνες, είναι απαραίτητο να τις λαμβάνει από τη διατροφή σε πολύ μικρές ποσότητες. Πηγές βιταμινών: Φρούτα, λαχανικά.

Ιχνοστοιχεία και μέταλλα

Τα κύρια μέταλλα που είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο, όπως επίσης οι ηλεκτρολύτες νάτριο, κάλιο και χλώριο βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα, σε αντίθεση με τα ιχνοστοιχεία που ενώ η συνολική τους συγκέντρωση φαίνεται μηδαμινή, είναι εξίσου σημαντικά για πολλές μεταβολικές διεργασίες γι’ αυτό και ονομάζονται απαραίτητα. 

Τα μέταλλα και οι ηλεκτρολύτες περιλαμβάνουν το ασβέστιο, τον φώσφορο, το μαγνήσιο, το κάλιο, το νάτριο και το χλώριο.
Στα ιχνοστοιχεία συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία εκείνα που η συστηνόμενη ημερήσια πρόσληψη είναι μικρότερη από 100mg (σίδηρος, ψευδάργυρος, χαλκός, κοβάλτιο, ιώδιο, φθόριο, χρώμιο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, σελήνιο, βανάδιο). 

Τα άλατα του νατρίου, του καλίου, του ιωδίου και του φθορίου που βρίσκονται στις τροφές, είναι διαλυτά στο νερό και έτσι απορροφώνται εύκολα. Τα άλατα όλων των άλλων μετάλλων και ιχνοστοιχείων διαλύονται δυσκολότερα στο νερό και έτσι πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτό που βρίσκεται στις τροφές απορροφάται από το έντερο του ανθρώπου.

Διεύθυνση

Δαγκλή 8 - 5ος όροφος
Καβάλα
τ.κ. 654 03

Το διαιτολογικό γραφείο λειτουργεί καθημερινά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

τηλέφωνο

2510 832606


κινητό

6946 196626


email

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

βρείτε μας στο facebook

το κανάλι μας στο youtube

Copyright © 2020 Ειρήνη Μοδέστου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.