transparent

Τεστ δυσανεξίας : μέθοδος απώλειας σωματικού βάρους ή απλά νέα μόδα;

από την Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Μπαντερμά Ν. Ιωάννα

Τελευταία ακούμε συνεχεία για τα περιβόητα τεστ δυσανεξίας. Ειτε από κάποιον γνωστό μας που έκανε το τεστ και τον βοήθησε να χάσει τα περιττά κιλά είτε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τι πραγματικά συμβαίνει όμως με τα τεστ δυσανεξίας;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο ορισμός της τροφικής δυσανεξίας συμφώνα με την επιστημονική βιβλιογραφία είναι η διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μετά από την κατανάλωση του «ένοχου» τροφίμου, αναγνωρίζοντας το ως ξένο ,και εκδηλώνεται μέσω γαστρεντερικών αντιδράσεων (διάρροιες, εμετούς ,τυμπανισμό, μετεωρισμό). Η τροφική δυσανεξία η όποια δεν είναι αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται :
1) είτε ως αποτέλεσμα της ανεπαρκείας κάποιου ενζύμου από τον οργανισμό 
2) είτε ως αντίδραση στην παρουσία ορισμένων βιταμινών της τροφής (ισταμίνη, τυραμίνη)
3) είτε σε απροσδιόριστες αιτίες


Τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα δυσανεξιών είναι

  • η δυσανεξία στη λακτόζη. Στην περίπτωση αυτή ο οργανισμός μας  δεν μπορεί να ανεχτεί τρόφιμα τα οποία περιέχουν το ένζυμο λακτάση (γιατί έχει έλλειψη του συγκεκριμένου ενζύμου) και αντιδρά είτε με φουσκώματα στην κοιλιά, είτε με εμετό ,είτε με διάρροια, είτε με παραγωγή αερίων.
  • Η δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς γνωστή ως κοιλιοκάκη. Στην περίπτωση αυτή ο οργανισμός εκλαμβάνει τη γλουτένη της τροφής ως «τοξικό» παράγοντα με αποτέλεσμα την καταστροφή τμημάτων του εντέρου που είναι σημαντικά για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας αυτής είναι είτε απώλεια σωματικού βάρους (λόγω της μειωμένης απορρόφησης θρεπτικών συστατικών), αναιμία, αδυναμία και γενικότερα ότι άλλο χαρακτηρίζει την κακή θρέψη.

Όπως είναι ολοφάνερο η επιστημονική σημασία του όρου δυσανεξία ουδεμία σχέση έχει με τον ορισμό που θέλουν να της δώσουν ορισμένοι, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη γνώσης του κόσμου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, θυσιάζοντας στο βωμό του εύκολου χρήματος ακόμα και την υγεία εκείνου που έχουν απέναντι τους. Γιατί αν σκεφτούμε ότι χρησιμοποιούνε τελείως λάθος τον όρο δυσανεξία ,αποκλείοντας συνεχώς τρόφιμα με βασικά θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν είναι λογικό όλο αυτό να επιφέρει σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών?

Εύλογα θα μπορούσε κάνεις να ρωτήσει : “μα καλά, αφού δεν αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο αδυνατίσματος το συγκεκριμένο τεστ, πως ο χ, ψ γνωστός μου έχασε 15 κιλά σε 3μήνες; ” 

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως έχουμε έναν άνθρωπο 100 κιλά. Αφαιρώντας από το διαιτολόγιο του το σιτάρι αυτόματα του αφαιρείς και τα παράγωγα του (μπισκότα, ψωμί, κέικ, πίτσα κλπ),αφαιρώντας τα αυγά αυτόματα αφαιρούνται από το καθημερινό διαιτολόγιο και όλα εκείνα τα τρόφιμα που περιέχουν αυγά όπως η μαγιονέζα, το κέικ, τα γλυκά. Ακόμη ,συχνά αφαιρούνται κρέατα όπως το κοτόπουλο ή το ψάρι και επιτρέπονται κρέατα όπως το αρνί ή το κατσίκι ή η γίδα (αν είναι δυνατόν! Πόσο συχνά μπορεί να καταναλώσει κάποιος αρνί, κατσίκι ή γίδα??). Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις , αφαιρείται η ζάχαρη ,τα αναψυκτικά ,το αλκοόλ και τα λιπαρά φαγητά (απόλυτα λογικό αν θέλει κάποιος να χάσει βάρος). Κοντά σε όλες αυτές τις απαγορεύσεις που συστήνουν οι «εναλλακτικοί» αυτοί διαιτολόγοι κολλάνε και την απαγόρευση τροφών που ουδεμία σχέση έχουν με την πρόσληψη βάρους αλλά ακόμη δεν περιέχουν και συστατικά που να ευθύνονται για την εμφάνιση δυσανεξιών. Έτσι ,πολύ συχνά θα δούμε να απαγορεύονται τροφές όπως το θυμάρι, η ρίγανη, οι πιπεριές, τα μανιτάρια, το πιπέρι, το κάρδαμο κ.α. Εάν λοιπόν αυτός ο άνθρωπος των 100κιλών που έχει ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διατροφή ,χάσει βάρος θα υποθέσει ότι για το επιπλέον βάρος που είχε ευθύνονταν το θυμάρι ή η ρίγανη ή το πιπέρι(!!), που ουσιαστικά το βάρος του μειώθηκε γιατί αφαίρεσε από τη διατροφή του τα γλυκά, τη ζάχαρη, το αλκοόλ ,το ψωμί και ότι αναφέρθηκε παραπάνω. 

Καλό θα είναι λοιπόν, όπως δεν θα πάμε σε έναν διαιτολόγο όταν είμαστε άρρωστοι ή όταν έχουμε σπάσει το πόδι μας, έτσι να μην εμπιστευόμαστε και άλλους επαγγελματίες υγείας και μη, για να μας δώσουν ένα πρόγραμμα διατροφής. Δεν είναι τυχαίο ,ότι κανένας διαιτολόγος που σέβεται το πτυχίο του δεν επικροτεί αυτές τις μεθόδους αδυνατίσματος! Τι πιο εύκολο και παράλληλα λογικό, να εφάρμοζαν οι διαιτολόγοι τα «τεστ δυσανεξίας» που είναι οι πλέον αρμόδιοι ,και όχι όλοι οι υπόλοιποι που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο, οι όποιοι απλά εκμεταλλεύονται λανθασμένα την τεχνολογία (αφού όπως αναφέρθηκε παραπάνω τα πραγματικά τεστ δυσανεξίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικά εργαλεία για σοβαρές παθολογικές καταστάσεις και όχι να υπόσχονται εξωπραγματικές μεθόδους αδυνατίσματος) καθώς, και την ελλειπή ενημέρωση των πολιτών.

Διεύθυνση

Δαγκλή 8 - 5ος όροφος
Καβάλα
τ.κ. 654 03

Το διαιτολογικό γραφείο λειτουργεί καθημερινά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

τηλέφωνο

2510 832606


κινητό

6946 196626


email

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

βρείτε μας στο facebook

Copyright © 2020 Ειρήνη Μοδέστου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.