transparent

Χημικά πρόσθετα και «Ε»

από την Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Ειρήνη Μοδέστου, Καβάλα 19 Απριλίου 2012

Prostheta e

Το «Ε» με αριθμό υποδηλώνει ότι το πρόσθετο έχει εγκριθεί βάσει της νομοθεσίας της ευρωπαϊκής κοινότητας. Πρόσθετο τροφίμων είναι κάθε ουσία που προστίθεται στις τροφές για να βελτιώσει τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά ή να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους. Η χρήση των πρόσθετων υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους.

 Κάθε πρόσθετο πριν χρησιμοποιηθεί στα τρόφιμα υφίσταται εξαντλητικές δοκιμές ως προς την τοξικότητα του σε πειραματόζωα.

Έτσι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO) καταλήγει στην ημερήσια αποδεκτή πρόσληψη του κάθε πρόσθετου για τους καταναλωτές. Τα πρόσθετα πρέπει να είναι απολύτως αβλαβή αλλά δυστυχώς ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO) που αξιολόγησε για παράδειγμα τις χρωστικές ουσίες, βρήκε ότι  από τις 140 που κυκλοφορούν πολύ λίγες είναι αβλαβείς.

Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα ασφαλή από τα μή πρόσθετα τροφίμων.

 

Βαθμός επικινδυνότητας

Κωδικός αναγνώρισης

Ακίνδυνα

Ε100, Ε101, Ε 132, Ε140, Ε160, Ε161, Ε163, Ε170, Ε174, Ε175, Ε200, Ε201, Ε202, Ε203, Ε236, Ε237, Ε238, Ε260, Ε261, Ε262, Ε263, Ε270, Ε280, Ε281, Ε282, Ε300-Ε309, Ε322, Ε325, Ε326, Ε327, Ε331-Ε337, Ε400-Ε404, Ε406, Ε408, Ε410, Ε411, Ε 414, Ε420-Ε422, Ε471-Ε475

Ύποπτα

Ε104, Ε122, Ε141, Ε150, Ε151, Ε153, Ε171, Ε173, Ε180, Ε240, Ε241, Ε477

Επικίνδυνα

Ε102, Ε110, Ε120, Ε124, Ε127

Πολύ επικίνδυνα

Ε103, Ε105, Ε111, Ε121, Ε124-Ε126, Ε130, Ε152, Ε181

Πεπτικές διαταραχές

Ε220-Ε224, Ε226, Ε338-Ε341, Ε407, Ε450-Ε466

Δερματικές διαταραχές

Ε230-Ε233, Ε311, Ε312

Διαταραχές πίεσης

Ε250-Ε252

Αύξηση χοληστερίνης

Ε320, Ε321

Καταστροφή βιταμίνης Β12

Ε220

Καρκινιγόνα

Ε131, Ε142, Ε210-215, Ε217, Ε239, Ε330


Συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν τα επικίνδυνα «Ε». καλό θα ήταν να μην επιλέγουμε τρόφιμα που περιέχουν γενικότερα πολλά «Ε» διότι η συγκέντρωσή τους στον οργανισμό λειτουργεί αθροιστικά. Δηλαδή η κατανάλωση περισσότερου του ενός τροφίμων που περιέχουν το ίδιο «Ε» μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη του συγκεκριμένου σε οριακές ως προς την αποδοχή τιμές. Ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες είναι ιδιαίτερα ευπαθείς όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, οι θηλάζουσες και οι ασθενείς.

Διεύθυνση

Δαγκλή 8 - 5ος όροφος
Καβάλα
τ.κ. 654 03

Το διαιτολογικό γραφείο λειτουργεί καθημερινά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

τηλέφωνο

2510 832606


κινητό

6946 196626


email

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

βρείτε μας στο facebook

Copyright © 2020 Ειρήνη Μοδέστου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.