Δυσανεξία στη γλουτένη (Κοιλιοκάκη) – Διατροφικές συστάσεις
από την Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Ειρήνη Μοδέστου, Καβάλα 19 Απριλίου 2012
Η κοιλιοκάκη είναι μια πάθηση του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε ασθενείς που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη βρώμη, στη σίκαλη και στο κριθάρι.
Διατροφικές συστάσεις:
1. Αποκλείουμε κάθε πηγή γλουτένης από τη διατροφή (σιτάρι, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι).
2. Επίσης απαγορεύονται: Κρέμες, ροφήματα σοκολάτας, αυγά σε σάλτσα ή σκόνη που περιέχει γλουτένη, κανονικά παρασκευασμένα μακαρόνια, χυλοπίτες, πουρές σε σκόνη, όλα τα ψωμιά εκτός από αυτά που είναι παρασκευασμένα από όλα τα επιτρεπόμενα άλευρα ή από άλευρα χωρίς γλουτένη, μαγιονέζες και μουστάρδες για τις οποίες δεν έχουμε πληροφορίες για τα συστατικά τους, σούπες εμπορίου, μπύρα, τζιν, ουίσκι, βότκα, σοκολάτα, στιγμιαία ροφήματα.
3. Επιτρέπονται τα εξής: ρύζι, καλαμπόκι, όσπρια, πατάτες.
4. Υπάρχουν στο εμπόριο προϊόντα φτιαγμένα ειδικά για δυσανεξία στη γλουτένη.
5. Αύξηση της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης για τους ενήλικες. (Δεν είναι πάντα απαραίτητο)
6. Αύξηση της ημερήσιας πρωτεϊνικής πρόσληψης. (Δεν είναι πάντα απαραίτητο)
Αυτό που συνίσταται σε ασθενής με δυσανεξία στη γλουτένη είναι η ορθή ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας των τροφίμων.