transparent

Δυσανεξία στη γλουτένη (Κοιλιοκάκη) – Διατροφικές συστάσεις

από την Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Ειρήνη Μοδέστου, Καβάλα 19 Απριλίου 2012

disaneksia glouteni

Η κοιλιοκάκη είναι μια πάθηση του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε ασθενείς που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη βρώμη, στη σίκαλη και στο κριθάρι.

Διατροφικές συστάσεις:
1. Αποκλείουμε κάθε πηγή γλουτένης από τη διατροφή (σιτάρι, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι).
2. Επίσης απαγορεύονται: Κρέμες, ροφήματα σοκολάτας, αυγά σε σάλτσα ή σκόνη που περιέχει γλουτένη, κανονικά παρασκευασμένα μακαρόνια, χυλοπίτες, πουρές σε σκόνη, όλα τα ψωμιά εκτός από αυτά που είναι παρασκευασμένα από όλα τα επιτρεπόμενα άλευρα ή από άλευρα χωρίς γλουτένη, μαγιονέζες και μουστάρδες για τις οποίες δεν έχουμε πληροφορίες για τα συστατικά τους, σούπες εμπορίου, μπύρα, τζιν, ουίσκι, βότκα, σοκολάτα, στιγμιαία ροφήματα.
3. Επιτρέπονται τα εξής: ρύζι, καλαμπόκι, όσπρια, πατάτες.
4. Υπάρχουν στο εμπόριο  προϊόντα φτιαγμένα ειδικά για δυσανεξία στη γλουτένη.
5. Αύξηση της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης για τους ενήλικες. (Δεν είναι πάντα απαραίτητο)
6. Αύξηση της ημερήσιας πρωτεϊνικής πρόσληψης. (Δεν είναι πάντα απαραίτητο)

Αυτό που συνίσταται σε ασθενής με δυσανεξία στη γλουτένη είναι η ορθή ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας των τροφίμων.

Διεύθυνση

Δαγκλή 8 - 5ος όροφος
Καβάλα
τ.κ. 654 03

Το διαιτολογικό γραφείο λειτουργεί καθημερινά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

τηλέφωνο

2510 832606


κινητό

6946 196626


email

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

βρείτε μας στο facebook

το κανάλι μας στο youtube

Copyright © 2021 Ειρήνη Μοδέστου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.