Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Διατροφικές & διαιτητικές συστάσεις
από την Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Ειρήνη Μοδέστου, Καβάλα 24 Απριλίου 2012
Ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ορίζεται η αναγωγή γαστρικού υγρού από το στομάχι στον οισοφάγο. Το γαστρικό υγρό υπάρχει στο στομάχι και χρησιμοποιείται για τη διάσπαση των τροφών.
Όταν αυτό ανεβαίνει στον οισοφάγο ακολουθούν τα εξής συμπτώματα:
- οπισθοστερνικός καύσος (καούρα, το συχνότερο σύμπτωμα)
- δυσκολία στην κατάποση
- πικρή γεύση
- ξηρός βήχας
- λόξυγκας
- διάβρωση του πίσω μέρους των δοντιών
- καρκίνο στον οισοφάγο (η χειρότερη επιπλοκή)
Διατροφικές & διαιτητικές συστάσεις:
- Μικρά, συχνά (τουλάχιστον πέντε), και ελαφρά γεύματα.
- Διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
- Διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη.
- Συστήνεται σε υπέρβαρους και παχύσαρκους υποθερμιδική δίαιτα για μείωση τους βάρους.
- Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει να ξαπλώνει αμέσως μετά το γεύμα για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Επιτρέπεται να ξαπλώνει με ανασηκωμένο το πάνω μέρος του σώματος.
- Πρόσληψη υγρών μόνο ανάμεσα στα γεύματα εάν η κατανάλωση μαζί με τα γεύματα προκαλεί κοιλιακή διάταση.
Πρέπει να αποφεύγονται τα εξής:
- τηγανητά φαγητά
- πολύ λιπαρά κρέατα
- βούτυρο, μαργαρίνη
- κρεμώδεις σάλτσες
- σιροπιαστά γλυκά
- ξηροί καρποί
- σοκολάτα
- καφές, τσάι
- δυόσμο, μέντα
- κρεμμύδι, σκόρδο
- οινοπνευματώδη ποτά
- πικάντικα φαγητά
- Αποφυγή τροφών που ερεθίζουν τον οισοφάγο δηλαδή ντομάτες, ντοματοχυμό
- ξινά φρούτα, χυμοί και πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ
- σούπες το βράδυ