transparent

Η χριστουγεννιάτικη μάχη του μελομακάρονου με τον κουραμπιέ

από την Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Ειρήνη Μοδέστου

Έφτασε η πιο όμορφη εποχή του χρόνου και μαζί με αυτή και η αιώνια μάχη του μελομακάρονου εναντίον του κουραμπιέ.

Μια μικρή ανάλυση της θρεπτικής αξίας του κάθε γλυκίσματος θα μας βοηθούσε να έχουμε μια εικόνα ώστε να τρώμε χωρίς τύψεις, εφόσον θα είμαστε «διαβασμένοι» και θα ξέρουμε την σωστή επιλογή για εμάς αλλά και τις θερμίδες που θα μας προσφέρει η κάθε μπουκιά..πέρα από την Χριστουγεννιάτικη απόλαυση.

 

 

Ας ξεκινήσουμε με το Μελομακάρονο,

Ένα τεμάχιο (30-40 γραμμάρια) έχει περίπου 120 θερμίδες.

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του είναι το αλεύρι, το ελαιόλαδο, η ζάχαρη, ο χυμός πορτοκαλιού, το μέλι για το σιρόπι, τα καρύδια και τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο)

  • Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, κυρίως βιταμίνη Ε και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
  • Ζάχαρη, λευκή ή μαύρη έχουν την ίδια θερμιδική αξία(390 θερμίδες τα 100γρ.) όμως προτιμούμε την μαύρη γιατί είναι λιγότερο επεξεργασμένη σε σχέση με τη λευκή και μας προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Το μέλι αποτελείται από απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες) , κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία διότι απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Το πορτοκάλι ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και είναι πλούσιο σε Βιταμίνη C.
  • Τα καρύδια αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και μας προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, χάρη στην ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Όσον αφορά τώρα τον Κουραμπιέ,
Ένα τεμάχιο (30-40 γραμμάρια) έχει περίπου 160 θερμίδες.

  • Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του είναι το αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, η ζάχαρη άχνη, και τα αμύγδαλα.
  • Το βούτυρο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α όπου ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και σε βιταμίνη D όπου υποστηρίζει τη μυϊκή και σκελετική υγεία. Χαρακτηριστικό του βουτύρου είναι ότι περιέχει κυρίως κορεσμένα και λιγότερο ακόρεστα και ελάχιστα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
  • Τα αυγά είναι πηγή πρωτεϊνών, ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, σίδηρο, φώσφορο και ιώδιο αλλά και βιταμινών όπως Α, D, και E και όλες από την οικογένεια Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέως.
  • Τα αμύγδαλα είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε όπου μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.

Θα έλεγα λοιπόν με βάση τα παραπάνω πως δεν έχουν σημαντικές διαφορές στη θρεπτική τους αξία. Ίσως με μικρή διαφορά κερδίζει την πρώτη θέση το μελομακάρονο διότι ως λιπαρή ουσία χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο σχέση με το βούτυρο του κουραμπιέ, και έχει λιγότερες θερμίδες συνολικά ανα τεμάχιο.

Καλά Χριστούγεννα με Υγεία για όλους μας!

Διεύθυνση

Δαγκλή 8 - 5ος όροφος
Καβάλα
τ.κ. 654 03

Το διαιτολογικό γραφείο λειτουργεί καθημερινά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

τηλέφωνο

2510 832606


κινητό

6946 196626


email

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

βρείτε μας στο facebook

το κανάλι μας στο youtube

Copyright © 2021 Ειρήνη Μοδέστου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.