transparent

Αυγά και οι κίνδυνοι κατανάλωσής τους. Πως μπορούμε να τους αποφύγουμε

από τη συνεργάτιδα κτηνίατρο Ιωάννα Μ. Παπαδοπούλου

eggs

Είναι γνωστό ότι τα αυγά είναι από τα θρεπτικότερα τρόφιμα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στη διατροφή του, αποτελώντας μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Φημίζεται για την πολύ καλή πεπτικότητά του και όταν χρησιμοποιείται ως συστατικό σε άλλα τρόφιμα βελτιώνει τη θρεπτική τους αξία.

Το αυγό όταν παράγεται είναι θεωρητικά στείρο και θεωρείται ότι ανήκει στα ανθεκτικά από πλευράς αλλοιώσεων, τρόφιμα( λόγω της κατασκευής του).Παρόλα αυτά, παθογόνα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο περιεχόμενο και να δημιουργήσουν πρoβλήματα υγείας. Οι σπουδαιότεροι μικροοργανισμοί είναι : Σαλμονέλα, τοξινογόνοι σταφυλόκοκκοι και ο ιός της ψευδοπανώλους. Η σαλμονέλωση, τα τελευταία χρόνια θεωρείται μια από τις σημαντικότερες τροφικές λοιμώξεις του ανθρώπου, τα δε αυγά και τα προϊόντα τους έχουν ενοχοποιηθεί ως ένα από τα σπουδαιότερα μέσα διασποράς της.

 

Οι σαλμονέλες εντοπίζονται στο έντερο και τα κόπρανα μολυσμένων πουλερικών αλλά και άλλων ζώων και διασπείρονται εύκολα στο περιβάλλον. Τα αυγά μολύνονται στην εξωτερική επιφάνεια του κελύφους, αλλά μπορεί να μολυνθεί και το εσωτερικό τους .Ακόμη και τα ακέραια, καθαρά και φρέσκα αυγά μπορεί να περιέχουν Salmonella (ενδογενής μόλυνση κατά το σχηματισμό του αυγού στο γεννητικό σύστημα της κότας ), η οποία προκαλεί ασθένεια στον άνθρωπο. Τα συμπτώματα της ασθενείας περιλαμβάνουν πόνους στο στομάχι, οι οποίοι εκδηλώνονται εντός 6 έως 48 ωρών από την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου. Επίσης, πολλοί ασθενείς πάσχουν από πονοκέφαλο, ρίγη, πυρετό ή και διάρροια. Οι περισσότεροι ασθενείς νοιώθουν καλύτερα μετά από 3 έως 5 ημέρες, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι έχουν γρίπη και αμελούν την επίσκεψή τους στο γιατρό.

Οι σαλμονέλες  στο κέλυφος του αυγού καταστρέφονται εύκολα με κατάλληλη θέρμανση (7’ βράσιμο ή θέρμανση-ψήσιμο τουλάχιστον στους 71°C) ενώ ο πολλαπλασιασμός τους αναστέλλεται όταν τα αυγά συντηρούνται σε θερμοκρασία <8°C (ψυγείο).

Χειρισμός-Αποθήκευση-Μαγείρεμα αυγών στο σπίτι

Ο σωστός χειρισμός, αποθήκευση και μαγείρεμα των αυγών μπορούν να μας γλιτώσουν από πολλά αναπάντεχα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση ύποπτων μολυσμένων αυγών . Έτσι:

  • Μην Τρώτε Ωμά Αυγά: Ο κίνδυνος της σαλμονέλας παραμονεύει! Μην δοκιμάζετε ωμά αυγά ή προϊόντα που περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. ζύμη για κέικ που αρέσει στα παιδιά!).
  • Μην πλένετε τα αυγά: Το κέλυφος του αυγού έχει πόρους από όπου μπορούν να εισέλθουν μικρόβια.
  • Επιλογή αυγών: Διαλέγετε καθαρά αυγά χωρίς ρωγμές ή σπασίματα. Οι διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου χρώματος στο  κρόκο εξαρτώνται από τη διατροφή του πουλερικού. Η πιθανή πρασινωπή χροιά στον κρόκο μετά από το βράσιμο του αυγού οφείλεται σε ενώσεις σιδήρου και δεν καθιστά το αυγό ύποπτο. Το θολερό ασπράδι είναι ένδειξη ότι το αυγό είναι πολύ φρέσκο. Ασπράδι ροζ ή ιριδίζον θεωρείται ύποπτο- να μην καταναλώνεται. Κηλίδες αίματος στον κρόκο δεν είναι ανησυχητικές, προκαλούνται συνήθως από ρήξη αγγείων.
  • Διατήρηση αυγών στο ψυγείο: Μετά την αγορά τους, τοποθετήστε τα στο ψυγείο που λειτουργεί σε θερμοκρασία περίπου 4°C. Να τα αποθηκεύετε στη συσκευασία πωλήσεως στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου και όχι στην πόρτα του ψυγείου. Μην διατηρείτε τα αυγά εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες.
  • Χρήση αυγών εντός της αναγραφόμενης ημερομηνίας: Τα αυγά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εντός 3 με 5 εβδομάδων. Τα βρασμένα αυγά(σφιχτά) μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. Τα απομεινάρια γεύματος(κρόκοι και ασπράδια)  θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 4 ημερών.
  • Ασφαλής Χειρισμός: Πλένετε τα χέρια σας, τα σκεύη και τις επιφάνειες εργασίας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά την επαφή με αυγά ή προϊόντα που περιέχουν αυγά. Σερβίρετε τα βραστά και μαγειρεμένα αυγά αμέσως μετά το μαγείρεμα, διαφορετικά τοποθετήστε τα σε σκεύος και διατηρήστε τα στο ψυγείο. Καταναλώστε τα εντός 3-4 ημερών.
  • Μαγείρεμα των Αυγών: Οι τρόποι μαγειρέματος των αυγών ποικίλλει (βραστά, τηγανητά κ.λπ.).Γενικά, τα αυγά θα πρέπει να μαγειρεύονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο κρόκος να πήζει. Επιλέγετε και χρησιμοποιείτε συνταγές οι οποίες εξασφαλίζουν καταστροφή της σαλμονέλας( θερμοκρασία εσωτερικού μαγειρεμένου προϊόντος=  71 βαθμούς Κελσίου).
  • ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ- ΠΡΟΣΟΧΗ!! : Ισχύουν όλοι οι παραπάνω κανόνες χειρισμού και αποθήκευσης δίνοντας μεγάλη προσοχή στα διακοσμητικά πασχαλινά αυγά που χρησιμοποιούνται στα τσουρέκια, τα οποία διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.Τα αυγά αυτά ΔΕΝ πρέπει να καταναλώνονται!
  • ΠΑΓΩΤΟ- ΚΡΕΜΑ ΣΑΝΤΙΓΙ -ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ- ΠΡΟΣΟΧΗ!!!: Θεωρούνται  τρόφιμα που δεν υπόκεινται  θέρμανση και αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη υγεία του καταναλωτή. Για τη παρασκευή των συγκεκριμένων προϊόντων χρησιμοποιείστε αυγά που έχουν υποστεί παστερίωση.

Γενικά,είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα τρόφιμα που έχουν επιμολυνθεί από Σαλμονέλλα, φαίνονται και μυρίζουν φυσιολογικά γι’αυτό και είναι καλό να τηρούνται καθημερινά οι παραπάνω προληπτικές προσωπικές προφυλάξεις!

 Ιωάννα Μ. Παπαδοπούλου
Κτηνίατρος ΑΠΘ

e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διεύθυνση

Δαγκλή 8 - 5ος όροφος
Καβάλα
τ.κ. 654 03

Το διαιτολογικό γραφείο λειτουργεί καθημερινά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

τηλέφωνο

2510 832606


κινητό

6946 196626


email

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

βρείτε μας στο facebook

το κανάλι μας στο youtube

Copyright © 2021 Ειρήνη Μοδέστου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.