transparent

Μήνυμα προς τους καταναλωτές

από τη συνεργάτιδα διαιτολόγο – διατροφολόγο Μιγδάνη Αθ. Άννα

minima pros katanalotes

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, όταν απευθύνεστε σε ένα διαιτολογικό γραφείο ή ινστιτούτο αδυνατίσματος με σκοπό να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος ή διατροφής, πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Οποιοδήποτε πρόγραμμα με σκοπό την μείωση του περιττού σωματικού λίπους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παράλληλη εφαρμογή ενός επιστημονικού προγράμματος διατροφής. Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος που υπόσχεται αδυνάτισμα μόνο με την εφαρμογή μηχανημάτων αισθητικής ή κρέμες αδυνατίσματος ή καφές για αδυνάτισμα ή  αγνώστου ταυτότητος φαρμακευτικά σκευάσματα ή αδικαιολόγητη χορήγηση θυροξίνης είναι αντιεπιστημονική και αναποτελεσματική. Ακόμη κι αν υπάρξουν κάποια αποτελέσματα αυτά θα είναι προσωρινά, ενώ τα προβλήματα υγείας θα είναι μόνιμα πχ. Διαταραχή θυρεοειδούς αδένα, διαταραχή ορμονών, αναιμία, διακοπή της περιόδου των γυναικών, πρόωρη εμμηνόπαυση, οστεοπόρωση, εξασθένηση ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, ταχύτατη επανάκτηση βάρους και πολλά άλλα. Τα προβλήματα αυτά παρουσιάζονται εντονότερα και εμφανίζονται γρηγορότερα ανάλογα με τον ρυθμό μείωσης του σωματικού βάρους που υπόσχεται η κάθε μέθοδος. Όσο ποιο γρήγορη η απώλεια τόσο μεγαλύτερη και εντονότερα θα εμφανισθούν τα προβλήματα.

 
Σε κάθε περίπτωση που σας υπόσχονται μείωση του σωματικού βάρους με ρυθμό μεγαλύτερο των τεσσάρων με πέντε κιλών ανά μήνα, να είστε σίγουροι ότι πρόκειται περί κομπογιαννιτισμού και ανορθόδοξες μεθόδους που στόχο έχουν μόνο την απώλεια εισοδήματος του καταναλωτικού κοινού.


Για να εξασφαλίσετε την προστασία της υγείας σας αλλά και την επίτευξη των στόχων που επιθυμείτε θα πρέπει να απευθύνεστε σε επιστήμονες διατροφολόγους – διαιτολόγους και όχι σε αισθητικούς, γυμναστές και διάφορους αυτοαποκαλούμενους διαιτολόγους. Επειδή στην Ελλάδα συχνά παρατηρείται το φαινόμενο του  ¨ότι δηλώσεις, είσαι¨ ο ασφαλέστερος τρόπος για να ξέρετε σε ποιον απευθύνεστε είναι ο έλεγχος του πτυχίου του το οποίο θα πρέπει να είναι αναρτημένο σε εμφανές σημείο στο χώρο που εργάζονται μαζί με την άδεια λειτουργίας. Τα πολυπληθή κορνιζωμένα έγγραφα συνήθως είναι πιστοποιητικά παρακολούθησης συνεδρίων και δεν αποτελούν τίτλο πτυχίου! Το αναρτημένο πτυχίο θα πρέπει να αναφέρει: Απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης ή Σητείας, Ή Απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Διατροφής με ειδικότητα Διαιτολογίας ή ισότιμημένο πτυχίο του εξωτερικού. Οι απόφοιτοι από αυτές τις δύο ισότιμες τετραετούς φοίτησης σχολές σύμφωνα με την νομοθεσία έχουν το δικαίωμα και την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση να ασκούν το επάγγελμα του διαιτολόγου. Σε κάθε άλλη περίπτωση διαιτολόγου από πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα πρέπει να ελέγχετε εάν το βασικό πτυχίο σπουδών είναι επίσης τετραετούς φοίτησης πάνω στην επιστήμη της διατροφής και όχι κάποιο μεταπτυχιακό τύπου μάστερ πάνω στη διατροφή και οπωσδήποτε να είναι αναγνωρισμένο και μεταφρασμένο από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Κάτοχοι πιστοποιητικών από ΙΕΚ ή Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών δεν έχουν δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα του διαιτολόγου. Να ζητάτε επίσης σε κάθε πρόγραμμα διατροφής και κάθε συμβουλευτικό κείμενο που σας δίνεται να υπογράφεται από τον εκάστοτε επιστήμονα διαιτολόγο ώστε να υπάρχει πλήρης ανάληψη της ευθύνης και των συνεπειών του προγράμματος διατροφής που έδωσε. Η υποχρέωση αυτή ισχύει ακόμα και όταν ο διαιτολόγος εργάζεται για λογαριασμό οποιασδήποτε εμπορικής επιχείρησης. Κείμενο χωρίς υπογραφή και σφραγίδα δεν θεωρείτε έγκυρο. Επίσης οι διαιτολόγοι πρέπει να δίνουν προσωπικά ατομικά διαιτολόγια βασισμένα στις προσωπικές ατομικές απαιτήσεις του καθενός πελάτη – ασθενή και όχι ένα διαιτολόγιο φωτοτυπία ή απλές συμβουλές ονομάζοντας τες ¨δίαιτα¨!

 


Πριν αποφασίσετε από πού θα ζητήσετε βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας, ερευνήστε πολύ καλά την επιστημονική επάρκεια αυτών που απευθύνεστε. Από την εγκυρότητα του πτυχίου του μέχρι τον επαγγελματικό εξοπλισμό του γραφείου του (επαγγελματικό ζυγό και όχι απλό ζυγό μπάνιου, επαγγελματικός λιπομετρητής και όχι ζυγαριά μπάνιου που υποτίθεται ότι κάνει και λιπομέτρηση, λιπομέτρηση μόνο στα πόδια ή μόνο στα χέρια δεν υφίσταται για έγκυρα αποτελέσματα πρέπει να μετράμε ανόμοια πράγματα ένα χέρι κ ένα πόδι ή και τα 4 άκρα ταυτόχρονα, μανόμετρο, αναστημόμετρο, δερματοπτυχόμετρο, πυραμίδα τροφίμων) .Επίσης μην προκαταβάλλετε ποτέ όλο το πόσο της θεραπείας που σας προτείνεται. Ξεκινήστε δοκιμαστικά το πρόγραμμά σας κι αν σας ταιριάζει τότε συνεχίστε. Κατά την πρώτη επίσκεψη-ενημέρωση σε οποιοδήποτε ινστιτούτο μην κρατάτε ποτέ μαζί σας πιστωτική κάρτα ή κάρτα ανάληψης τραπεζικού λογαριασμού και σε καμία περίπτωση μην δεχτείτε να σας βγάλουν οι ίδιοι πιστωτική κάρτα! Μετά την ενημέρωση αποσυρθείτε και σκεφτείτε πολύ καλά πριν ξεκινήσετε κάτι. Να είστε σίγουροί ότι οι προσφορές που ίσχυαν μόνο για τη συγκεκριμένη μέρα που ενημερωθήκατε θα ισχύουν και την επόμενη και μπορούν να γίνουν και καλύτερες αν επιμείνετε περισσότερο.


Για να είστε σίγουροι, εμπιστευτείτε τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Τεχνολόγων Τροφίμων και Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων καθώς και της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος είτε σε αυτόνομα διαιτολογικά γραφεία, είτε σε αλυσίδα ινστιτούτων. Ο Νόμος καθορίζει ότι χωρίς την ύπαρξή τους και την προσωπική επαφή τους με τους πελάτες δεν υφίσταται η νομική λειτουργία του χώρου!

migdani annaΜιγδάνη Άννα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
 Α-Τ.Ε.Ι. Θεσ/νίκης
Άγιος Νικόλαος Χαλκιδικής
Πολύγυρος ( Ασκληπιού 37)
κιν.: 6937 538570 τηλ.: 2375771789

e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διεύθυνση

Δαγκλή 8 - 5ος όροφος
Καβάλα
τ.κ. 654 03

Το διαιτολογικό γραφείο λειτουργεί καθημερινά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

τηλέφωνο

2510 832606


κινητό

6946 196626


email

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

βρείτε μας στο facebook

το κανάλι μας στο youtube

Copyright © 2021 Ειρήνη Μοδέστου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.